Grb općine Čelić

grb-Općine-Čelić.jpg

Grb općine Čelić je sačinjen od šest glavnih elemenata i to:

  1. bedem,
  2. pčelinji sać,
  3. mjesec i zvijezda,
  4. cvijet (dva reda latica),
  5. zlatni ljiljan i
  6. sunce.

BEDEM – simbolizuje čvrstinu i odvažnost ovog kraja, njegovog naroda u borbi protiv svih neprijatelja.

PČELINJI SAĆ – simbolizuje marljivost - trud i simbolično prikazuje jedan novi početak.

MJESEC I ZVIJEZDA – su za bošnjački narod nepresušen izvor, centralna vrijednost oko koje se vijekovima sjedinjavao, te stoga i u ovome slučaju ima isto značenje.

CVIJET – je sačinjen iz dva reda od po dvanaest latica koje imaju slijedeće značenje: prvi red od po dvanaest latica predstavlja dvanaest genocida nad bošnjačkim narodom kroz njegovu historiju i drugi lanac od dvanaest latica simbolično predstavlja broj mjesta koja čine općinu Čelić. Oba ova reda latica su direktno vezana, odnosno izviru iz dvanaest krakova zvijezde. Prvi red je simbolično označen crvenom bojom (svih dvanaest latica), drugi red u kojem je jedanaest latica zelene boje, što predstavlja mjesne zajednice sa većinski bošnjačkim stanovništvom, i jedna latica simbolično prikazana u crveno-bijelim kockama, što simbolizuje mjesnu zajednicu sa većinski hrvatskim stanovništvom.

ZLATNI LJILJAN – simbolizuje temeljnu vrijednost u grbu naše Države, te stoga ima obezbijeđeno mjesto i na grbu naše Općine.

SUNCE – izlazeće sunce simbolizuje novo rađanje u jednom novom vremenu na ovim prostorima.

Osim simbola Grb je sačinjen i od slijedećih boja: bijela, zelena, crvena, žuta, zlatno žuta, boja meda, tamno zelena i smeđa. Svi elementi su prikazani određenim bojama. Velika površina grba je oslikana bijelom bojom koja simboliše velike težnje za slobodom. Bijela boja, osim simbola slobode ima još jedno značenje koje je direktno povezano sa prethodnim, a to je simbol čistoće.

Idejno rješenje Grba općine Čelić, uradio je rahmetli Đulaga Kahrimanović iz Čelića.

0 0