Općina Čelić - Službena web stranica

Međunarodni dan borbe protiv mina: Podizanje svijesti o minskoj situaciji u Bosni i Hercegovini

 

04.04.2024
Slika
 

Svake godine, 4. april se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv mina. U Bosni i Hercegovini, centar za uklanjanje mina (BHMAC) i nevladina organizacija Mines Advisory Group (MAG) aktivno rade na podizanju svijesti o ozbiljnosti minskog problema koji još uvijek pogađa ovu zemlju.

Pod kampanjom naziva "Da li stesvjesni", BHMAC i MAG nastoje educirati javnost o o pasnostima koje predstavljaju mine i eksplozivna sredstva u Bosni i Hercegovini.Trenutno je oko 835 km2 zemljišta u BiH ostalo zagađeno minama, što predstavlja ozbiljnu prijetnju za lokalno stanovništvo.

Prema statistikama, poslije ratni period je donio stradanje 1,781 civila od eksplozivnih sredstava, od čega su 624 osobe izgubile život. Važno je istaknuti da mine i eksplozivna sredstva ne gube svoje opasno dejstvo s vremenom i nemaju rok trajanja, što znači da je svaki korak na sumnjivom terenu potencijalno fatalan.

U kontekstu ovakve opasnosti, BHMAC i MAG naglašavaju važnost informisanja prije odlaska u prirodu. Nikada ne treba ulaziti u označena minirana područja, a uklanjanje ili uništavanje znakova minskih opasnosti jednako je rizično kao i postavljanje novih mina.

U slučaju da se nađete u minski sumnjivom području, važno je zadržati prisebnost uma. Preporučuje se odmah stati i ostati na mjestu, bez pokušaja samostalnog izlaska iz minskog polja ili pružanja pomoći povrijeđenima u minskom polju. Svaki ulazak u minski sumnjivo područje je zakonom zabranjeno i može biti opasano po život. Također, uklanjanje oznaka minskih opasnosti je krivično djelo.

MAG, kao organizacija koja aktivno djeluje u deminiranju od 2016. godine u Bosni i Hercegovini, ima bogato iskustvo u rješavanju minskih problema u preko 70 zemalja širom svijeta. Od 1989. godine, MAG je pomogao preko 20 miliona ljudi, pružajući podršku i rješenja koja spašavaju živote.

Međunarodni dan borbe protiv mina nije samo prilika za refleksiju, već i podsjetnik da je borba protiv mina kontinuirani proces koji zahtijeva angažman svih društvenih segmenata kako bi se osigurala sigurnija budućnost za sve građane Bosne i Hercegovine. Ovaj dan također služi kao podsjetnik da su svijest, obrazovanje i preventivne mjere ključni u eliminaciji minskih opasnosti i izgradnji sigurnijeg okruženja za sve.

0 0