Općina Čelić - Službena web stranica

OŠCZ Čelić: Zabrana paljenja vatre na otvorenom

 

12.02.2024 15:03
Slika
 

Budući da je vrijeme proljetnog čišćenja zelenih i šumskih površina, a imajući u vidu da je u prethodnim godinama evidentiran povećan broj požara na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama koji su izazvali velike materijalne štete, Općinski štab civilne zaštite Čelić upozorava građane da je zabranjeno spaljivanje bilo koje vrste smeća i krupnog otpada na otvorenom prostoru.

Zabranjeno je u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150m od šume loženje otvorene vatre (član 20. stav  Zakon o šumama, „Sl. Novine TK“ broj: 7/17). Za svako postupanje suprotno ovoj odredbi propisana je novčana kazna za fizička lica u iznosu od od 500 do 1.500 KM (Član 59.  Zakona o šumama TK).

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel. broj 123, Gradski operativni centar civilne zaštite na tel. broj 668-894, policiju na tel. broj 122 ili hitnu pomoć na tel. broj 124.

Općinski štab civilne zaštite Čelić upozorava građane da ako usljed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost po ljudske živote, da je za to u skladu sa zakonom predviđena visoka novčana kazna, kao i kaznena odgovornost.

Apeluje se na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer Vaša nepažnja može imati velike posljedice.

KOMADANT OŠCZ 
Admir Hrustanović

Slika 91
0 0