Infrastrukturni projekti

Realizovan Projekat izgradnje hidroakumulacije na rijeci Šibošnici

 

29.04.2020 13:12
Slika
 
Završeni su radovi na Projektu izgradnje hidroakumulacije na rijeci Šibošnici u cilju navodnjavanja, ugovoreni od strane Investitora: Ureda za koordinaciju projekata – PCU, pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Općine Čelić, i izvođača radova d.o.o “Papilon” Koraj.

Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 418.903,56 KM, od čega Ured za koordinaciju projekata – PCU finansira 175.000,00 KM, a općina Čelić u iznosu od 243.903,56 KM. Radovi su izvedeni u predviđenom roku a nadzor nad izvođenjem radova je obavljalo JP “SPREČA” d.d Tuzla.

Primopredaji izvedenih radova su prisustvovali: Direktor Ureda za koordinaciju projekata – PCU Halil Omanović, predstavnik izvođača radova d.o.o “Papilon” Admir Salihović, Predstavnik Sarajevske regionalne razvojene agencije “SERDA” d.o.o, Glavni inženjer Rifat Džambegović i Načelnik općine Čelić Sead Muminović.

Cilj ove investicije jeste obezbjeđenje dovoljnih količina pitke vode za potrebe građana u toku cijele godine. Obzirom da se u toku ljetnih mjeseci, javlja povećana potreba za vodom u svrhu navodnjavanja poljoprivrednih usjeva, izgradnjom ustave za preliv postojeće brane na rijeci Šibošnici, naselje Vražići, rezultirati će povećanjem kapaciteta postojećeg horizontalnog vodozahvata i povećanjem dubine jezera, čime će se zadovoljit potrebe korisnika tokom ljetnih mjeseci.
0 0