Općina Čelić - Službena web stranica

Republika Turska nastavlja podršku općinama regije Majevice u Bosni i Hercegovini

 

31.05.2024
Slika
 
Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin i direktor ureda Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju za BiH Erdinc Isik posjetili su Općinu Sapna gdje su prisustvovali sastanku s načelnicima i predstavnicima pet općina regije Majevica, javlja Anadolu.

Na sastanku su prezentirani zajednički projekti na kojima sarađuje pet općina majevičke regije, Čelić, Lopare, Sapna, Teočak i Ugljevik koje se nalaze u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Načelnici ovih pet bh. općina iz entiteta Republike Srpske i Federacije BiH istakli su da zajedno rade na projektima jer su prepoznali da imaju zajedničke probleme koje trebaju zajednički rješavati, ali da imaju i zajedničke prilike koje mogu iskoristiti za daljnji razvoj svojih općina i regije Majevice u cijelosti.

Naglasili su da su zajedničke prilike prvenstveno bogatstvo kulturno-historijskih spomenika i prelijepog prirodnog okruženja, povoljna saobraćajna povezanost ovih pet općina te potencijal za razvoj ruralnog, rekreativnog, sportskog i gastro turizma.

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin istakao je nakon sastanka da je razgovor sa načelnicima bio vrlo konstruktivan te da su detaljno upoznati sa realizovanim i planiranim projektima na ovom području Bosne i Hercegovine.

"Informisani smo o projektima koje realizuju na ovom području i šta planiraju u budućem periodu. Naravno, iznijeli smo i naše mogućnosti gdje bi se mi mogli uključiti, pa ćemo vidjeti u budućem periodu šta se može učiniti. Ovo područje je sigurno veoma plodonosno za buduću saradnju", kazao je ambasador Girgin.

Poručio je da će Republika Turska i u budućnosti nastaviti podršku ovoj regiji Bosne i Hercegovine.

"U narednom periodu ćemo najmanje jedan projekat zajedno realizovati. Ovo je regija sa potencijalom, načelnici imaju lijepe vizije za građane svojih općina i ove regije i mi ćemo naravno nastaviti pružati podršku regiji", rekao je turski ambasador.

''Načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović izrazio je zahvalnost turskom ambasadoru na posjeti Sapni u ime ovih pet načelnika i u svoje lično ime. Ovo je nešto što mi već dugo radimo i naišli smo na pozitivnu reakciju i kod turskog ambasadora'', istakao je načelnih Mahmutović.

''Sigurno je da će neki od naših zajedničkih projekata u budućnosti biti realizovani u saradnji sa turskom ambasadom", kazali su načelnici ovih pet općina.

''Jedan od projekata koji radimo je deminiranje svih ovih pet općina, što je preduslov za turizam i mnoge druge projekte u ovim općinama, a ambasada Turske u saradnji sa TIKA-om ponudila nam projekat opremanja i obuke ekipe za spašavanje u nesrećama, zatim projekte u poljoprivredi", istakli su načelnici.

Načelnici pet majevičkih opština predstavili su šta se do sada zajedno uradilo, kakvo je trenutno stanje, i koji su planovi za budućnost. Očekujemo i neku konkretnu podršku s obzirom da podrška naših entitetskih vlasti za ovaj projekat pet općina ne postoji. Mi ovdje živimo realne živote, imamo neke zajedničke probleme, istakli su načelnici.

Načelnici ovih pet općina u predhodnom periodu potpisali su pismo namjere kojim je iskazana volja za udruživanjem i zajedničkim djelovanjem u rješavanju svih stvarnih problema sa kojima se susreću ove općine te stvaranju uslova za zajednički razvoj i prosperitet i stvaranje boljih uslova za život građana.

Formirana je i međuopćinska radna grupa Majevica kao i zajednička internet platforma visitmajevica.com.
0 0